Till innehåll på sidan

Bildkälla: Vinnova

Svenska erfarenheter av klimatkontrakt bidrar till EU-satsningar

Sverige har varit initiativtagare till samarbetsmodellen Klimatkontrakt 2030. Lokala och nationella erfarenheter och lärdomar av klimatkontrakt är eftertraktade både i Sverige, EU och i övriga världen.

 

Klimatkontrakten handlar om att städer, kommuner och statliga myndigheter sätter upp gemensamma mål för sitt klimatarbete. Därefter experimenterar de med governance-innovation – som handlar om att förnya och förbättra samhällets processer för styrning, ledning och organisering – och olika systemövergripande klimatåtgärder tillsammans med näringsliv och akademi.
Svenska framgångar och utmaningar med klimatkontrakt
Rapporten ”Klimatkontrakt – en governance-innovation för EU:s Cities Mission” tar upp hur klimatkontrakt fungerat som verktyg. Den redogör också för svenska städers framgångar, och berättar om hinder och utmaningar.
– De svenska erfarenheterna av klimatomställning på lokal nivå, och av systeminnovation och governance-innovation, bidrar till policyutveckling och lärande. Bland annat har Sverige genom detta bidragit till EU-satsningen Cities Mission, säger Nannan Lundin, chefsanalytiker på Strategisk omvärldsanalys hos Vinnova. Hon har skrivit rapporten, med bidrag från många kollegor på Vinnova.
Innovation och samverkan nödvändiga för klimatomställning i städer
Cities Mission är en av flera stora satsningar för att minska städers utsläpp av växthusgaser som görs på EU-nivå och i enskilda medlemsstater. Nannan Lundin understryker att det behövs innovationer och tvärsektoriell samverkan som förändrar stora samhällssystem, såsom energi-, transport- och livsmedelssystem, för att klara klimatomställningen. Men omställningar av stora samhällssystem är mycket komplexa, och städerna behöver bemöta både bromsklossar och praktiska utmaningar i förändringsprocesserna.
– Bromsklossarna är inte bara tekniska och ekonomiska utan även strukturella, institutionella och kulturella. Vi måste övervinna de svårigheterna, och samtidigt få till snabba och genomgripande stödinsatser, säger Nannan Lundin.

 

Svenska erfarenheter av klimatkontrakt bidrar till EU-satsningar | Vinnova

 

Ladda ned PDF