En webbplats för idéutbyte, kunskap och goda exempel som drivs av Rådet för hållbara städer

Plattform för Hållbar stad
Hållbar Stad
Öppna
Stäng
  • Tema: Agenda 2030
  • Stöd i arbetet
  • Bloggar
  • Omvärld
  • Kalendarium
  • Om oss
  • Sök
Tillbaka

Sök Finansiering

Integrering av energi- och klimataspekter

DATUM: 2018-05-16 – 2018-08-30
  • Taggar:
  • ENERGI
  • KLIMAT
  • Av: Energimyndigheten
    • Dela på Twitter
    • Dela på Facebook
    • Skriv ut
    • Ladda ned PDF

    Mer information

    Sök senast:
    30 augusti 2018, kl 12.00

    Uppdaterad information:
    Energimyndighetens hemsida

    Fullständig utlysningstext

    Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor inom programmet Lokal och regional kapacitetsutveckling för energiomställning och minskad klimatpåverkan. Projekt som kan få stöd inom utlysningen ska bidra till att öka kunskapen och kapaciteten att integrera energi- och klimataspekter i fysisk planering eller offentlig upphandling. Stödet kan sökas av offentliga aktörer på lokal och regional nivå.

    Energimyndigheten ger offentliga lokala och regionala aktörer möjlighet att söka medel för att öka kunskapen och kapaciteten att implementera och utveckla energi- och klimataspekterna i fysisk planering och offentlig upphandling. Medlen får användas till att implementera, utveckla och följa upp åtgärder som identifierats som viktiga för energiomställning och minskad klimatpåverkan men där det saknas kunskap eller kapacitet för genomförande.

    Syftet är att åstadkomma energiomställning och minskad klimatpåverkan på lokal och regional nivå genom strategisk och effektiv tillämpning av befintlig lagstiftning med fokus på Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och lagen om offentlig upphandling (LoU).

    Vem kan söka?

    Den sökande ska vara någon offentlig aktör på lokal eller regional nivå, exempelvis kommun, landsting, regionala energikontor, aktörer med regionalt utvecklingsansvar eller länsstyrelser. Projekt som involverar flera kommuner och regionala aktörer i samverkan premieras. Stödet kan enbart sökas av offentliga aktörer.

    För vad kan jag söka?

    Utlysningen syftar till att främja energiomställning och minskad klimatpåverkan på lokal och regional nivå. Medlen får användas till att implementera, utveckla och följa upp åtgärder som identifierats som viktiga för energiomställning och minskad klimatpåverkan men där det saknas kunskap eller kapacitet för genomförande

    Exempel på projekt som kan få stöd är:

    – Implementering eller utveckling av processer, arbetssätt, metoder och verktyg som stödjer samverkan,
    samordning och integrering av energi- och klimataspekter i strategiskt planerings- och utvecklingsarbete. Projekten kan exempelvis omfatta planering för en effektivare energianvändning eller planering för ökad andel, eller tydligare förutsättningar för, förnybar energi. Projekten kan också handla om hur det lokala energisystemet kan bli mer robust genom den fysiska planeringen.

    – Implementering och utveckling av olika verktyg vid offentlig upphandling, så som behovsanalys, marknadsdialog och olika sätt att ställa energi- och hållbarhetskrav, i syfte att främja offentliga aktörer att bli föregångare i upphandling av mer energieffektiva lösningar.

    – Uppföljning och utvärdering av hur väl beslutade intentioner kring energiomställning och minskad klimatpåverkan i strategiska beslut och planer följs. Projekten kan också handla om framtagande av mätbara indikatorer, statistik eller liknande åtgärder.

    Mer information

    Sök senast:
    30 augusti 2018, kl 12.00

    Uppdaterad information:
    Energimyndighetens hemsida

    Fullständig utlysningstext

    Sök Finansiering

    Tips på finansiering och stöd som finns att söka just nu!

    Liknande artiklar

    • Nu utvecklar vi Sege Park med hjälp av byggherredialog

      Östra sjukhusområdet förvandlas just nu till bostadsområdet Sege Park, med starkt fokus på social och miljömässig hållbarhet. Planerna formas till stor del i en dialogprocess mellan Malmö stad och 13 olika byggaktörer. Området erbjuder speciella förutsättningar med sin lummiga parkmiljö och gamla sjukhusbyggnader. Malmö stad strävar efter att Sege Park ska bli en grön stadsdel…

      Av: Malmö stad
    • Ökat fokus på människors beteende i bostäder kan ge energivinster

      På 70-talsområdet Linero i Lund renoveras och energieffektiviseras flerfamiljsbostäder som en del i EU-projektet Cityfied. Parallellt löper det tvärvetenskapliga forskningsprojektet PEIRE där människorna i bostäderna står i fokus. Syftet är att få en bättre förståelse för hur de boende påverkar inomhusmiljön och energianvändningen i husen. Resultaten tyder på att det finns betydande energibesparingar att göra…

      Av: Lunds kommun
    • Arktisk stadsbygd med plats för vårfloden

      Hur planerar man för ett varmare klimat? Urbio och Warm in the Winter har tillsammans forskat på hur utvecklingsprojekt i Gällivare kan ske med naturen i fokus. Den globala uppvärmningen får konsekvenser för livet i våra städer. I Sverige kommer vi uppleva allt mildare vintrar med mer nederbörd, och somrar med fler extremregn och värmeböljor.…

      Av: Urbio
    • Forskningsbaserat spel lyfter klimatfrågan i Göteborg

      En forskningsrapport om klimat och konsumtionsberäkningar har både satt avtryck på Göteborgs stads klimatarbete och nått ut till regionens ungdomar genom spelet Future Happiness Challenge. Målet med spelet är just att barn och ungdomar ska få upp ögonen för klimatutmaningarna. Rapporten kommer från projektet Well-being In Sustainable Cities (WISE) som skett inom ramen för Mistra…

      Av: Mistra Urban Futures
    • Viable Cities: Klimatneutrala städer 2030

      Vill er kommun ta täten och i samverkan påskynda omställningen till klimatneutralitet? Då kan ni söka medel för projekt som utgår från ett holistiskt perspektiv på staden där digitalisering och medborgarengagemang är möjliggörare. Inom innovationsprogrammet Viable Cities utlyser Energimyndigheten, Vinnova och Formas cirka 25 miljoner kronor. Vem kan söka? Utlysningen riktar sig till konsortier som…

      Av: Energimyndigheten
    • Design för energieffektiv vardag

      Energimyndigheten välkomnar sökande i den andra utlysningen inom forsknings- och innovationsprogrammet Design för energieffektiv vardag. I denna utlysning välkomnas projektförslag som kombinerar energi-, design- och beteendeområden för att ta fram nya affärsmodeller, tekniklösningar, produkter och tjänster. Projekt med kommersialiseringsfrämjande inslag välkomnas särskilt. Utlysningen omfattar cirka 20 miljoner kronor och stänger den 16 januari 2019. Hur…

      Av: Energimyndigheten & SVID
    På kartan kan du se de platser som våra artiklar och event pratar om
    • Filter:
    Hållbar Stad
    • Tema: Agenda 2030
    • Stöd i arbetet
    • Bloggar
    • Omvärld
    • Kalendarium
    • Om oss

    En webbplats för idéutbyte, kunskap och goda exempel som drivs av Rådet för hållbara städer

    Kontakta oss: karin.svensson@arkdes.se

    © Hållbar Stad 2019