Göteborgs Stad – Jämlikt Göteborg
Berättelser som skapar staden Göteborgarna berättar historien om sin egen stad
Göteborg består av 400 år av mångkultur och influenser från hela världen. Stadens historia är inte en, utan flera. Många göteborgare ville inför det stundande 400-årsjubileet lyfta fram stadens historia och berättelserna om Göteborg. Resultatet blev jubileumssatsningen Göteborg berättar som i år har testat metoder som stadsvandringar, berättarcaféer och en digital plattform för att se på vilka sätt berättandet kan generera nya möten och bidra till identifikation med staden.
– Nej jag har inget särskilt att berätta.
Ett ganska vanligt svar på frågan ”Vill du berätta om en plats som är betydelsefull för dig i Göteborg?” Men lite senare sitter vi som ställer frågan ändå där med berättelser som ibland liknar hela livshistorier, ibland poesi. Berättelser om hela 1900-talets bostadsutveckling, om Surtesjöns stränder i relation till Bangladesh stränder, eller helt enkelt en treårings kärlek:
– Jag älskar Rymdtorget! Där finns godis! Jag älskar choklad! Min mamma heter Viktoria.
Göteborg berättar är en av Göteborg Stads satsningar inför stadens 400-årsjubileum. Tidigt i jubileumsarbetet gicks staden ut och frågade göteborgarna hur de ville fira jubileet. Ett av de önskemål som återkom var att man skulle lyfta fram stadens historia och berättelser. Så föddes Göteborg berättar. Satsningen ska både dela och sprida Göteborgs historia på olika sätt och till olika grupper.
Olika sidor av Göteborg
I projektet samlar vi in göteborgarnas personliga berättelser i relation till staden. Allt i syfte att väcka nyfikenhet för andra människors Göteborg – från andra tider eller från en annan del av stan.
Vi använder oss av många olika metoder för berättande. Bland annat har vi tagit fram stadsvandringskartor på sex olika språk för nyanlända som lär känna sin nya hemstad. Vi tar även fram vandringar om de nationella minoriteternas Göteborg. Den första vandringen av dessa är ”Det judiska Göteborg” och nu står ”Det sverigefinska Göteborg på tur”.
I samband med lokala arrangemang passar vi också på att samla in personliga berättelser från Göteborgs olika stadsdelar. På bibliotek genomför vi berättarcaféer. Vi står på barnlördagar, kulturkalas och äldredagar och ber om göteborgarnas berättelser. Dessa lägger vi sedan ut på Göteborg Stads sida Min stad, där kan man som besökare gå in och kika på kartan av berättelser under fliken ”Göteborg berättar”. För dig som vill dela med dig av en egen berättelse om en plats i Göteborg finns det möjlighet för det också.
Platserna berättar
Röster från det förflutna eller från samtiden bor i Göteborgs ekar och körsbärsträd, i soptunnor och kallbadhus. Promenader under 50 års tid i Japandalen, en spårvagnsresa för första gången utan mamma till Hjällbo torg, den största demonstrationen för kvinnlig rösträtt. Alla dessa berättelser bärs vidare av platser i staden som skapar våra gemensamma sammanhang. I alla sammanhangen märker vi att det finns en nyfikenhet och längtan både efter att få berätta sin berättelse och att höra andras.
Alla som bor i Göteborg, inflyttade förra året eller sedan fem generationer, har en relation till staden. Den personliga berättelsen om den här stan är viktig, inte bara för oss själva, utan också för dem som får ta del av den. Alla våra berättelser ryms i och bidrar till Göteborgs mångfacetterade identitet.