Till innehåll på sidan
Konstnärliga perspektiv i hanteringen av tunnelbanans restmassor. Foto på tåg i Stockholms tunnelbana.

Foto: Marianne Nilsson/Boverket

Konstnärliga perspektiv av tunnelbanans restmassor

Projektet MASSA – nya metoder och konstnärliga arbetsprocesser för systemkomplexitet – omformar Stockholm Arkipelag genom att undersöka hur konstnärliga perspektiv kan påverka hanteringen av miljontals ton stenmassor från tunnelbanans utbyggnad. Projektet utforskar även vilken roll den offentliga konsten kan ha i skapandet av de livsmiljöer som uppstår i samband med denna storskaliga landskapstransformation.

MASSA syftar till att utveckla tvärsektoriella arbetssätt och nya metoder som inkluderar konstnärliga perspektiv i gestaltningen av hållbara livsmiljöer. Projektet har fått finansiering genom en gemensam satsning mellan Boverket, ArkDes, Formas, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd i utlysningen ”Gestaltad livsmiljö”.

Forskningsprojektet är ett samarbete mellan KTH Arkitekturskolan, Stockholms stad, Gaia arkitektur och en grupp konstnärer. Tillsammans med ett multidisciplinärt forskningsteam får de stöd av en rådgivande referensgrupp. Projektet bygger på en pilotstudie från 2019, där workshops blev organiserade med ett tvärvetenskapligt team från White Arkitekter och Stockholms stad. Slutsatserna från dessa workshops utgör grunden för forskningsprojektet MASSA.

Hantering av överskottsmassor

MASSA tar sin utgångspunkt i att använda överskottsmassor, som annars medför stora samhällskostnader i form av vägnedslitning, koldioxidutsläpp och buller, som en lokal resurs för att bemöta stadens utmaningar och skapa nya gestaltade livsmiljöer vid vatten. Projektets första arbetspaket fokuserar på att få in en bredd av perspektiv och välja ut prioriterade testplatser. Det andra arbetspaketet utvecklar samarbetsmetoder och prototyper för de utvalda platserna. Det tredje arbetspaketet utvecklar strategier för att stärka konstens roll i utformningen av livsmiljöer. Slutresultatet blir summerat i en forskningsrapport och ett strategidokument.

Stockholms stad drar direkt nytta av forskningen och de idéer som blir skapade inom projektet. Nya samarbetsformer har blir etablerade inom kommunen, vilket skapar förutsättningar för holistiska lösningar på komplexa samhällsutmaningar. Projektet har redan lett till minskade kostnader, minskade CO2-utsläpp, minskad luft- och ljudförorening samt minskade sociala störningar.

Konstens roll i gestaltningen av livsmiljöer

Projektet har utforskat hur konstnärliga metoder kan bidra till samhällsplaneringen. Till exempel kan konstnärliga metoder hjälpa yrkesverksamma inom samhällsplanering att hitta synergier och visioner i sitt arbete. Ett exempel på detta är verket “Flytande parkbänk för perspektiv – en gemensam aktion” där konstnär Erik Aalto iscensatte upplevelsen av en möjlig park i vattnet utanför Munkbrohamnen i Stockholm.

Framåt handlar arbetet om att visualisera och kvantifiera vinsterna av de arbetssätt som MASSA presenterat, samt att undanröja hinder. Utmaningar inkluderar juridiska förutsättningar och behovet av mellanlagringsplatser i en förtätad stad. Projektet har även startat ett nätverk där kuststäder i Norden deltar, och nya forskningsansökningar är inlämnade för att fördjupa arbetet.

Länk

Mer om projektet: MASSA – Från rest till resurs genom konstnärligt gestaltad livsmiljö (på gaiaark.se)