Den lokala nivån har en central roll i omställningen som behöver bli genomförd för att vi som samhälle ska nå ett mer hållbart samhällsbyggande. Utlysningen gör det möjligt för kommuner och regioner att öka sin förmåga och kapacitet att främja en omställning. Det sker mot klimatneutralitet samtidigt som de prioriterar social hållbarhet. Kommuner och regioner får genom utlysningen möjlighet att undersöka respektive skala upp och vidareutveckla ett nytt arbetssätt. Det kan också vara lösningar som kan bidra till både klimatneutralitet och social hållbarhet.
Utlysningen är en satsning inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Total budget för utlysningen är 30 miljoner kronor.
Vi står inför stora samhällsutmaningar som berör såväl klimatförändringar och global uppvärmning som boendesegregation, utanförskap och ojämlik folkhälsa. Om sex år ska Agenda 2030-målen vara uppnådda. Nu är det tid att agera, att omsätta kunskap till handling. Men också se till att forskning kommer till nytta för att ställa om till ett hållbart samhällsbyggande som inte överskrider de planetära gränserna.
Klimatneutralitet och nettoutsläpp
I arbetet för klimatneutralitet och nettonollutsläpp av växthusgaser till atmosfären är det avgörande. Det för att skapa arbetssätt, lösningar och livsmiljöer vilka skapar förutsättningar för alla. Och oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar, att bli inkluderade i omställningsarbetet. Det kan exempelvis handla om att integrera arbetet med klimatneutralitet med att minska boendesegregationen, skapa delaktighet och legitimitet vid etablering av nya infrastrukturer, förändra resebeteenden eller möjliggöra mer jämlik folkhälsa.
Den lokala nivån och kommunerna har en central roll i denna omställning. Det är i det lokala som omställningen i huvudsak äger rum. Kommunerna är centrala aktörer i och med att de har planmonopol, i många fall är stora markägare samt har stor rådighet över lokala beslutsprocesser. Kommunerna fungerar även som samordnare mellan kommunernas ledningar och medborgare samt det lokala näringslivet och civilsamhället. Regionerna har också en viktig roll då de arbetar med större geografiska områden och leder samt samordnar planeringsfrågor som går över kommungränserna.
Hållbar omställning
Hållbar omställning kräver större förändringar av befintliga system eller ibland helt nya system. Insikten om att vi behöver ställa om måste också bli följden av insikten att det inte räcker att göra detta enbart på ett eller några samhällsområden. Det räcker inte med att enbart lösa klimatutmaningen utan att också skapa social sammanhållning och inkludering. Vi behöver arbeta med flera frågor samtidigt och skapa samhällssystem som förmår att göra det.
För att vi som samhälle ska kunna nå ett mer hållbart samhällsbyggande behövs således flera strukturella skiften. De innebär att vi ställer om våra sociala och tekniska system. Sådana skiften innebär en transformativ systemförändring som omfattar tekniska lösningar, förändringar av beteenden. Det kan också vara kultur och normer samt förändring av våra styrande organisationer och regelverk. Sammantaget kräver denna omställning nya djärva tillvägagångssätt på flera nivåer i systemet. Men också att vi arbetar systemövergripande bortom vanliga systemgränser och stuprör. Systemförändring kan ske genom små och stegvisa förändringar i kombination med mer storskaliga och genomgripande förändringar.