Till innehåll på sidan
Hållbar avfallshantering i Sverige. Diagram om avfallshantering.

Illustration: LTU Research summary report

Hållbar avfallshantering i Sverige

Projektet SMACK utforskar innovativa metoder för hantering av avloppsslam i en cirkulär ekonomi. Projektet syftar till att utveckla hållbara lösningar som minskar beroendet av primära resurser och bidrar till en mer hållbar framtid.

Framtidens avloppshantering i Sverige

SMACK är ett forskningsprojekt som finansierats av Formas inom ramen för det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Under 2018–2023 har man utforskat nya sätt att hantera organiskt avfall, med särskilt fokus på avloppsslam i en cirkulär ekonomi. Projektet har haft som mål att utveckla metoder som inte bara förbättrar avfallshanteringen utan också minskar beroendet av primära resurser.

Historiskt sett har avloppshantering i Sverige byggt på systemlösningar etablerade i mitten av 1900-talet. Vi står nu inför utmaningen att anpassa dessa system till moderna krav på hållbarhet och resurseffektivitet. Tekniska, ekonomiska och institutionella system har varit fokus för SMACK. Det har strävat efter att identifiera och övervinna hinder för implementering av innovativa lösningar. Projektet involverade en intressentpanel med representanter från sektorn för att säkerställa att forskningen var både relevant och tillämpbar.

Framtida möjligheter

Resultaten från SMACK visar på behovet av ett holistiskt systemperspektiv för hantering av avloppsslam. En av de centrala insikterna var att föråldrade regelverk och osäkerheter utgör betydande hinder för utveckling och implementering av nya tekniker. Trots att tekniker som hydrotermisk karbonisering inte uppfyllde förväntningarna, visade samförgasning av slam och biomassa sig vara ekonomiskt fördelaktigt. Projektet underströk vikten av politiska och lagstiftningsmässiga förändringar för att främja hållbara lösningar. Hydrotermisk karbonisering är en teknik genom vilken en våt biomassa kan bearbetas till ett mer högvärdigt material.

SMACK har bidragit med 21 vetenskapliga artiklar, och sex doktorander har arbetat inom projektet, vilket har lett till betydande framsteg inom området. Forskningsresultaten visar på en övergång från avfallshantering till resursutvinning. Även om det kvarstår utmaningar i att integrera tekniska och ekonomiska perspektiv. Genom att adressera dessa utmaningar har SMACK lagt grunden för en framtida strategi för hållbar slamhantering, särskilt i regioner som Norrland och Norrbotten.

Fortsatt forskning och nya initiativ

Projektet SMACK avslutade man 2023, men dess arv lever vidare i nya projekt vid Luleå tekniska universitet. Ett spinn-off-projekt finansierat av Energimyndigheten utforskar nu möjligheterna att kombinera avloppsslam med andra biobränslen. Elisabeth Wetterlund och hennes team fortsätter att driva forskning inom området för att säkerställa att Sverige kan leda utvecklingen mot en hållbar och cirkulär avfallshantering. Med politiskt stöd och en ökad förståelse för de ekonomiska och juridiska aspekterna finns potentialen för en framtid där avfall ses som en resurs.

Länk

Mer information om det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande (på formas.se)