En sammanhållen region Mälardalsrådet

Flexibla arbetsgivare minskar CO2
Hur ska vi lyckas minska biltrafiken i rusningstid? Under Almedalsveckan bjöd Mälardalsrådet in Jos Hostelle som tog med sig goda exempel från Nederländerna. Där har framgångsfaktorn legat i att förankra initiativ från högre nivå i lokala verksamheter. Kan detta även appliceras på de svenska regionerna?
Idag blåser det svala vindar. Hösten har verkligen kommit. Då känns det skönt att tänka på Almedalen och det otroligt fina sommarväder som det bjöds på.
Mälardalsrådets trädgård gästades bland andra av Jos Hollestelle, konsult från Nederländerna (&Morgen) som arbetat med Mobility Management-projekt i, bland annat, Amsterdam och Utrecht – de regioner som Mälardalsrådet fokuserar extra på under 2015-16. Projekten var en del av ett nationellt program i Nederländerna, Beter Benutten, som syftar till att minska biltrafiken i rusningstid.
Med små resurser lyckades man i Amsterdam och Utrecht åstadkomma stora förändringar. Eller vad sägs om att den sammanlagda sträckan körd med bil minskade med 26 000 mil? Eller att koldioxidutsläppen minskade med 3 300 ton? Och antalet bilar i rusningstrafik minskade med 4 000 st?
Rusningstrafik ja. Det är just det som är problemet. Det är i rusningstrafiken som de allra flesta köer och förseningar inträffar. Övriga 20-22 timmar per dygn så är det lätt att ta sig fram. I Nederländerna var projektets fokus på att minska trafiken och därmed utsläppen kring rusningen.
Samarbete med arbetsgivare
Framgångsreceptet för det holländska exemplet bygger på att myndigheter, med ansvar för hållbarhetsmål, samarbetar med lokala arbetsgivare. Arbetsgivarna påverkar sedan i sin tur sina anställda att göra val som leder till minskade utsläpp. Men för att få med företagen på tåget så upptäckte man snart att det var svårt om man bara talade om hållbarhet, hållbarhetsmål och tillgänglighet. Om man istället pratade om att förbättra det lokala företagsklimatet, om mindre trängsel kring parkeringar och om nöjdare anställda så gick det mycket lättare!
Under projektets gång upptäckte man också att det faktiska resultatet, antalet ton minskade utsläpp, spelade mindre roll för företagen. Det som var av vikt och som uppskattades var de nätverk och allianser som projektet förde med sig. Äntligen träffades företagsledare och lät sig inspireras av varandras hållbarhetsarbete och någonting hände!
Många goda exempel på liknande små projekt som genomförts i Stockholm-Mälardalen lyftes av panelen, bland annat prova-på-kort i kollektivtrafiken i Uppsala län och över en 10-procentig minskning av biltrafiken till Kista Science City.
Men efter att ha lyssnat på Jos var panelen överens – att arbeta så strukturerat med mobility management, initiativ från hög offentlig nivå och förankring och genomförande på lokal nivå är imponerande. Detta behövs i Stockholm-Mälarregionen!
Läs mer
Läs intervjun med Jos i Byggindustrin här och ta del av hela seminariet här och hör mer av Jos, mobilitetsexpert Jesper Johansson från Tyréns och våra politiker, Marlene Burwick (S), Uppsala kommun och Torbjörn Rosdahl (M), Stockholms läns landsting.