Till innehåll på sidan
Allmännyttan och blandningspolitikens praktik. Bild på bostadskvarter i Skåne.

Foto: Scandinav/Boverket

Allmännyttan och blandningspolitikens praktik

Projektet ”Allmännyttan och blandningspolitikens praktik” undersökte hur allmännyttan arbetar för att främja en socioekonomisk blandning i städer och tätorter. Det var i linje med Sveriges nationella bostadspolitiska mål. Projektet riktade in sig på att bidra till hållbara städer och samhällen, minskad ojämlikhet och utrotning av fattigdom. Det skedde med finansiering från Formas, genom det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande.

Seniorprofessor Tapio Salonen vid Malmö universitet ledde projektet och det har blivit genomfört inom forskargruppen Studier i boende och välfärd (SBV). SBV har en lång historia av forskning inom samhällsnyttans roll och framtid, och detta projekt erbjöd en fördjupning inom området.

Genom registerdata, enkäter och intervjuer med kommunala bostadsbolag, undersökte man hur allmännyttan bidrar till att skapa socioekonomiskt blandade bostadsområden. Projektet belyste även de utmaningar som ökad ekonomisk ojämlikhet medför för dessa insatser.

Resultat och insikter

En av de centrala insikterna från projektet var att en social blandning av bostäder på kvartersnivå kan minska segregation. Men att en jämn fördelning av bostäder på kommunal nivå inte automatiskt leder till social blandning. En viktig upptäckt var också att de ekonomiska skillnaderna i samhället måste bli adresserade för att framgångsrikt kunna minska segregationen.

Projektet resulterade i flera vetenskapliga publikationer och har bidragit till att utbilda doktorander. Projektet förväntar sig att fyra disputerar under 2024. Forskningsresultaten har presenterats vid många konferenser och seminarier. Projektet har även varit en aktiv part i att bygga upp nätverket ”Nätverk för boende och välfärd”, finansierat av Forte.

Projektet har betonat vikten av att forskningen samarbetar nära med aktörer inom allmännyttan. Ett framstående exempel är samarbetet med bostadsbolaget Framtiden i Göteborg. Genom att engagera sig i forskningsprojekt och bygga långsiktiga relationer med forskare, har Framtiden kunnat använda forskningsresultat för att komma med viktiga inspel till politiken och bidra till affärsutveckling inom allmännyttan.

Fortsatt arbete

Forskningen inom projektet fortsätter och har blivit en väletablerad del av verksamheten vid Malmö universitet. Nya projekt säkerställer att arbetet med att förstå och förbättra socioekonomisk blandning i bostadsområden fortgår.

Genom att lyfta fram vikten av samarbete mellan forskning och praktik, visar projektet ”Allmännyttan och blandningspolitikens praktik” på hur forskningen kan bidra med kunskap för en socialt hållbar bostadspolitik.