Tema: Agenda 2030

Konsumtion, transporter, segregation och hållbara städer viktiga områden för Sveriges arbete med Agenda 2030.
Sveriges väg mot en hållbar välfärd Konsumtion, ojämlikhet och bostadsbrist stora utmaningar
- Taggar:
- AGENDA 2030
- Av: Hållbar Stad
Väntan är över! Den 1 juni överlämnade Agenda 2030-delegationen rapporten I riktning mot en hållbar välfärd, till regeringen. I den föreslagna handlingsplanen efterlyses bland annat en mer sammanhållen och samstämmig styrning.
Urbaniseringen beräknas inte avstanna under någon nära framtid. Den handlar inte längre om att människor från landsbygden flyttar intill staden. Dagens urbanisering är snarare sammankopplad med höga födelsetal och ökad invandring. Därför blir mål 11, som behandlar hållbara städer och samhällen, mycket viktig för det fortsatta arbetet mot hållbar utveckling. I storstäderna produceras större delen av både BNP och växthusgaser. Men mål 11 handlar såklart även om tätorter, där 85 % av Sveriges befolkning bor.
I den handlingsplan som presenterades den 1 juni lyfter delegationen för Agenda 2030 fram ett antal särskilt viktiga utmaningar för att mål 11 ska kunna uppfyllas i Sverige. För att samhällen ska kunna bli inkluderande, säkra, resilienta och hållbara måste Sverige snarast hantera bostadssegregation, bostadsbrist, kvalitetsbrister i planeringen, klimatpåverkan och bristande motståndskraft.
”Stadsplanering ligger på lokal nivå och förutsättningarna varierar när det kommer till att möta de möjligheter och utmaningar som hållbar stadsutveckling medför. Processen kräver bred kunskap, involverar många aktörer och påverkas av omfattande lagstiftning och administration. Det finns ett behov av kunskapsutbyte mellan olika aktörer, att processerna förenklas och att lagstiftningen underlättar hållbara lösningar.” – Ur rapporten I riktning mot en hållbar välfärd
Prioriterade områden
I rapporten radas sex prioriterade områden som utifrån nulägesbeskrivningen bedöms vara särskilt viktiga. Dessa områden utgör både de största utmaningarna och de största möjligheterna för att klara av hållbarhetsmålen. Jämlikhet och jämställdhet är ett sådant prioriterat område. Utan jämlikhet och jämställdhet, menar rapporten, grusas även förutsättningarna för att uppnå agendans övriga målsättningar. Ändå ökar idag de inkomstrelaterade ojämlikheterna i Sverige snabbare än i något annat land inom OECD.
Även hållbar stadsutveckling lyfts upp som prioriterat område, det berör i princip alla de övriga målen i Agenda 2030. Med god samhällsplanering kan städer medföra en god utveckling på många områden. På samma gång medför städerna stora utmaningar på en rad olika områden.
”Sammanfattningsvis kan konstateras att det är en utmaning att ta hänsyn till centrala natur-, miljö- och klimatvärden vid utveckling av bostäder, arbetsplatser, transporter och samhällsservice. Det är också en utmaning att de växande städerna i takt med löneutvecklingen har höga utsläpp av växthusgaser till följd av konsumtion.” – Ur rapporten I riktning mot en hållbar välfärd
Just konsumtion lyfts i rapporten fram som särskilt starkt förknippat med hållbar stadsutveckling. Enligt OECD är konsumtionen det mål där Sverige ligger allra sämst till, år 2014 producerades 167 miljoner ton avfall.
Läs hela rapporten: I riktning mot en hållbar välfärd
Liknande artiklar
Lokal hållbarhet kräver nationella ramverk
Ökande ojämlikhet, segregation och ekologiskt fotavtryck är tre av de utmaningar som Global Utmaning lyfter fram som Sveriges stora hållbarhetsutmaningar i en rapport som släpptes idag. I rapporten presenteras även 60 vägledande rekommendationer på vad en integrerad svensk stadspolitik bör innehålla. Allt för sällan har bostadsfrågan adresserats när det talas om hållbar utveckling, trots att den…
Av: Hållbar StadFri från att konsumera
Staden är traditionellt sett en plats som konsumerar snarare än producerar. Varor flödar in och avfall flödar ut, som en oändlig och ohållbar kedja. Går det att förändra? Kan vi tänka på nya sätt? Malin Aghed är en av många personer som har valt att förändra sina konsumtionsmönster.
Av: Hållbar Stad9 svenska lösningar på hållbar stadsutveckling
URBACT är de europeiska städernas program för utbyte och lärande om hållbar stadsutveckling. 9 svenska förslag har lämnats in under den riktade utlysningen för ”URBACT Good Practice City”. Syftet är att lyfta fram bra lösningar som lätt kan förstås, anpassas och återanvändas av andra städer i både Europa andra delar av världen. Mellan 5 december och 31…
Av: Tillväxtverket"Vår ambition är glasklar"
Agenda 2030 och dess 17 globala mål ska vara ett ramverk för arbetet med långsiktigt hållbar ekonomisk, social och miljömässig utveckling. Civilminister Ardalan Shekarabi svarar på frågor om världens just nu viktigaste dokument.
Av: ArkDes"Det finns ingen one-size-fits-all"
Det pågår ett aktivt arbete med Agenda 2030 på många håll i Sverige. Kommuner, landsting och regioner fyller en viktig funktion i det lokala arbetet med agendan. Annika Lindberg, samordnare för Agenda 2030 på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) berättar om vilka initiativ och utmaningar som finns i dagsläget. Hur ser SKL på Agenda 2030?…
Av: ArkDes