Till innehåll på sidan
Konferens Gestaltad livsmiljö 2024 – hur ska vi räkna? Logotypplatta om konferensen

Konferens Gestaltad livsmiljö 2024 – hur ska vi räkna?

Vad kostar kvalitet? Behöver och kan vi tänka och räkna på nya sätt? På konferensen möts fastighetsägare, byggaktörer, kommuner och myndigheter. De får gemensamt lyssna till inspirerande exempel och diskutera hur vi skapar och säkerställer attraktiva livsmiljöer och förvaltar befintliga värden. Det är för dagens invånare och för framtida generationer.

Välkommen till årets konferens om gestaltad livsmiljö som i år har temat: Hur ska vi räkna? Under förmiddagen får vi lyssna på flera aktörer som utvecklar och samtalar om hur vi uppnår ett hållbart och kvalitativt byggande som inte står under kortsiktiga ekonomiska överväganden. Eftermiddagen bjuder på flera inspirerande och lärande exempel från olika delar av Sverige. Det är om hur vi tillsammans kan arbeta medvetet och annorlunda med såväl materiella som immateriella värden. Allt för att uppnå hållbarhet och kvalitet i skapandet av de gemensamma livsmiljöerna.

Vi lyfter även blicken med hjälp av två huvudtalare, en svensk och en internationell, som tar sig an konferensens tema.

Utmärkelsen Årets Strålkastare

Mottagarna av utmärkelsen Årets Strålkastare – aktörer som på ett föredömligt sätt arbetat med gestaltade livsmiljöer – blir också presenterade. Värm upp inför årets utmärkelser genom att läsa uppföljningsintervjuer med Årets Strålkastare 2023, hur har det gått, vad betydde utmärkelsen och vad händer framöver?

Årets Strålkastare 2023: ”Tänka med jorden” gav mersmak som vägvisare till konsten

Projektet ”Tänka med jorden”, som blev en av Årets Strålkastare 2023, går i mål under året. Art Lab Gnesta, Sörmlands museum och Nynäs slott/Sörmlands naturbruk kan då summera ett samarbete som lyckats förena konstnärer och konst- och slöjdpedagoger med regionens unga.

Projektet har under tre år bjudit in konstnärer att jobba med skol-och gymnasieungdomar vid Nynäs slott. Utmärkelsen har bidragit till att lyfta fram hur viktigt det är att placera spetsiga konstnärskap i kulturhistoriska miljöer. Nya konstverk har vuxit fram och nya tankar om framtiden har blivit formulerade.

– Det ger fler perspektiv på historieskrivandet och människans hantering av landskapet, säger Caroline Malmström, projektledare på Art Lab Gnesta. Det är högst relevant att låta ungdomarna, som i framtiden ska berätta om dessa platser, fortsatt få delta i ett gemensamt konstnärligt undersökande.

Projektets arbetssätt har intresserat konstverksamheter och konstutvecklare i andra regioner:

– Flera har hört av sig och gett mycket positiv feedback, säger Sanna Svanberg, bild- och formkonsulent vid Sörmlands museum.

Utställning i slottets källare

Det senaste året har projektet arbetat med konstnären Mariana Silva Varela och elever på Gnesta Waldorfskola. Utgångspunkt var kronhjorten som maktsymbol och mytologisk varelse. De har bland annat utforskat dess närhet till kronans och adelns jakt- och militärkultur i de sörmländska landskapen. I slottskällaren visas utställningen Parforce med ett stort textilt verk av konstnären flankerat av elevernas medeltida guldbroderier. Till detta har kompositören Alexandra Nilsson skrivit ett nytt ljudverk för trumpet och elektronik som utgår från jaktfanfarer och jakter kring Nynäs slott.

Aktiviteter och utbyten

Kulturmiljö, konst, slöjd, hantverk, pedagogik och interaktion mellan konstnärer, ungdomar och besökare speglar begreppet gestaltad livsmiljö. I och med årets utställning är finansieringen från Kulturrådet och Region Sörmland slut, men Art Lab Gnesta fortsätter med samma metoder i andra lokala samarbeten.

– Vi fortsätter utforskandet av hur barns och ungas intressen och engagemang kan vara ledande för en konstinstitution genom att den får samma resurser som en vanlig konstproduktion. Det är en skärningspunkt som har sina utmaningar, men som vi tycker är spännande, fungerar väl och lyfts fram i andra sammanhang som särskilt intressanta, summerar Caroline Malmström.

Det händer mycket kring projektet. Sörmlands museum har till exempel en stipendiat från Kanada, Meghan Price, som ska besöka både utställningen och Mariana Silva Varelas ateljé i Stockholm, och museets hemslöjdskonsulent Fia Lindblom håller workshops i broderi vid flera tillfällen. Hela projektet kommer vidare att bli presenterad under konferensen Konstdygnet den 12-13 september.

Möjliggör konstnärligt skapande

Art Lab Gnesta har sedan starten 2011 utvecklat sitt samarbete med Gnestas unga för att möjliggöra konstproduktion. Föreningen driver till exempel Rädda jorden-klubben, där elvaåringar agerar kring planetens tillstånd och vår framtid, samt Konstverkstan för barns och ungas konstnärliga skapande.

– Det finns ett stort behov av produktionsplatser för konst. Förra året producerade omkring 25 konstnärer ny konst inom vårt ”artist in residence”-program, och vi tänker fortsätta att möjliggöra detta. Men långsiktigheten är ett problem för oss som fri kulturaktör. Det är ju trist att behöva lägga ner fungerande samarbeten, som i fallet med ”Tänka med jorden”, bara för att projektfinansieringen tar slut. Om tanken bakom de regionala och statliga kulturstöden är att stimulera nya samarbetsformer måste det finnas en långsiktig plan för hur de fria kulturaktörernas roll garanteras, säger Caroline Malmström.

Förstå och förändra världen 

Sanna Svanberg på Sörmlands museum hade gärna sett en fortsättning av ”Tänka med jorden” med fler kommuner. Hon menar att det finns en solid grund att jobba vidare på.

– Det är angeläget att bidra till medvetenhet kring klimatfrågan och vikten av konstupplevelser och eget skapande för unga, säger hon. Att främja ungas medskapande i konstnärlig produktion handlar både om att uppfylla en konventionell skyldighet och om att skapa ett mer rättvist samhälle. Det handlar om vår förståelse av världen, om att göra den hanterbar och möjlig att förändra.

Projektets metoder lever vidare: Art Lab Gnestas arbete uppmärksammas nu inom ramen för Konstpedagogiska akademin och hösten 2024 genom boken “Vad är grejen med konstpedagogik?”.

FAKTA

Tre år med ”Tänka med jorden”

2021-2022 jobbade konstnärskollektivet Kultivator från Öland ihop med elever från Öknaskolans naturbruksgymnasium.

2022-2023 arbetade Sara Ekholm Eriksson med sin konst i sten tillsammans med klasser från Hedebyskolan i Vagnhärad.

2023-2024 arbetade textilkonstnären Mariana Silva Varela från Stockholm ihop med sjuorna på Gnesta Waldorfskola.

Årets Strålkastare 2023: Staden Podcast vill fortsätta folkbilda inom gestaltad livsmiljö

Staden Podcast blev förra året utsedd till en av Årets Strålkastare av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Sedan dess har journalisten Dan Hallemar och historieprofessorn Håkan Forsell fört sitt ambulerande samtal vidare och bland annat hunnit utforska Leipzig, Dresden och Malaga. Dessutom har de startat en crowdfunding för att kunna fortsätta med sin folkbildning.

– Det var trevligt att vi blev uppmärksammade, säger Dan Hallemar. Dels är det skönt att få bekräftelse på att det man gör faktiskt landar väl, och dels ger det extra glans när omvärlden samlas kring bilden av att det är bra. Vi kan ha tio tusen trogna lyssnare som var och en sitter hemma och tycker om det vi gör, men det är först när man blir allmänt uppmärksammad som man hamnar i strålkastarskenet.

Nyfikenhet och kunskap

Staden Podcast har sedan 2013 låtit tiotusentals lyssnare följa med på promenader genom städer i Sverige och utomlands. I takt med att duon upptäcker platsen för det aktuella avsnittet blir deras samtal vidgat till att omfatta allt från byggd miljö till historia och politik. Konceptet bygger på nyfikenhet, upptäckarlust och vidöppna sinnen, men också på gedigen kunskap som de gärna delar med sig av.

– Jag är en nyfiken journalist och Håkan är en spränglärd professor, ler Dan Hallemar. För mig betydde utmärkelsen Årets Strålkastare möjligheter till fler uppdrag. För Håkan blev det snarare en fjäder i hatten för ett jobb som han redan gör i den akademiska världen. Förhoppningsvis kan vi påminna de akademiska institutionerna om att ibland göra folkbildande insatser för att nå ut till en bredare publik istället för att bara skriva artiklar om forskningsresultat i specialiserade tidskrifter som väldigt få läser.

Folkbildning i fokus

Duon bakom podcasten förmedlar kunskap och tankar kring arkitektur och stads- och samhällsbyggnad till en bred publik. Dan Hallemar menar att det behövs ännu mer utåtriktad verksamhet inom områden som gestaltad livsmiljö så att den typen av frågor inte blir för snävt inramade för de närmast sörjande och yrkesverksamma som redan har det djupa intresset.

– Det är viktigt att betydande myndigheter, som de fyra som står bakom Årets Strålkastare, lyfter fram och belönar folkbildande insatser och att vi värderar sådant arbete högre i Sverige.

Tyskland och Spanien

Dan Hallemar och Håkan Forsell kombinerar filosofiska utsvävningar med jordnära möten på gator och torg. På senare tid har stadsvandrarna varit på besök i före detta Östtyskland och studerat förändringarna i Leipzig och Dresden sedan murens fall. I ett annat avsnitt for de till Malaga och fick insikt i vad som händer när en gammal industristad överlåter all vidareutveckling till besöksnäringen.

– Det är inte självklart att alla resurser plötsligt ska läggas på turister som bara stannar i en vecka.

Söker nya sponsorer

Fjolårets utmärkelse resulterade även i en något utökad lyssnarskara. Dessvärre blev Staden Podcast i samma veva drabbad av den allmänna ekonomiska nedgången. De förlorade sin huvudsponsor.

– Det arkitektkontor som sponsrat oss mest behövde dra ner på sina utgifter. Det är roligt att göra podcast, men det är inte gratis att resa och producera. Det är ganska tufft nu, men vi söker sponsorer och har dragit igång en crowdfunding för att kunna fortsätta. Än så länge kör vi i alla fall vidare.

FAKTA

Staden Podcast

Dan Hallemar och Håkan Forsell driver sedan 2013 en podcast som upptäcker städer i Sverige och utomlands. Deras samtal och funderingar följs av professionella och studenter inom stadsbyggnad, men även av många med ett brett samhällsintresse. Staden Podcast blev utsedd till en av Årets Strålkastare 2023.

 

Årets Strålkastare 2023: Utmärkelsen Årets Strålkastare gjorde SPOK känt i hela Sverige

Plattformen SPOK, som förenar designers med tillverkare, utsågs till en av Årets Strålkastare 2023. Utmärkelsen bidrog i hög grad till ökad kännedom – och en accelererande expansion. SPOK har under det senaste året vuxit från att omfatta sju till att nu finnas i elva regioner runt om i landet.

– Vi är mycket tacksamma för den fina utmärkelsen. Den betydde mycket för oss. Förut var vi mest kända lokalt, men det här satte oss på den nationella kartan. Det är också ett bevis på att allt det arbete vi lägger ner inte går obemärkt förbi, säger Anna Gudmundsdottir, projektledare för SPOK.

Stockholm näst på tur

Anna Gudmundsdottir var på plats hösten 2023 för att ta emot utmärkelsen vid konferensen om gestaltad livsmiljö som arrangeras av Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Hon fann tillställningen inspirerande och tyckte om de goda exempel på arbetet inom gestaltad livsmiljö som presenterades. Hon konstaterar också att uppmärksamheten gjorde SPOK mycket gott.

– Vi startade lokalt i Skåne, men har nu elva anslutna regioner och ännu fler är på gång i år. Utmärkelsen har fungerat som en godkänd-stämpel. Fler regioner har fått upp ögonen för oss och insett att de vill vara med. Vi håller till exempel nu på med en förstudie om etablering i Stockholm.

Gynnsam lokal tillverkning

SPOK står för samtida produktion och konsumtion. Det är en öppen digital plattform som Jenny Nordberg grundade för ett decennium sedan i syfte att föra samman lokala designers med lokala tillverkare. Det var en direkt reaktion mot talet om att det skulle råda brist på svenska tillverkare och att all produktion snart måste flytta utomlands – och samtidigt ett kraftfullt slag för en mer hållbar produktionsprocess. Idag parar SPOK ihop hundratals verksamma inom såväl slöjd som industri. Plattformen har bland annat bidragit till att företag valt att flytta hem sin tillverkning till Sverige igen efter att ha haft den förlagd utomlands. Det har visat sig gynna kvalitet, leveranstid och finanser.

Visar upp konceptet i Paris

SPOK har dragit nytta av utnämningen till Årets Strålkastare 2023 på flera sätt. Anna Gudmundsdottir berättar att man både stoltserat med framgången i media och själv kommunicerat ut den via e-post.

– Vi har absolut märkt av ett ökat intresse från media, men framför allt från designers, arkitekter och andra inom gestaltad livsmiljö, säger Anna Gudmundsdottir. Vi har fått ett klart bredare kontaktnät.

Under det senaste året har SPOK drivit särskilda matchningsprojekt på Gotland samt i Dalarna, Blekinge och Västra Götaland. Det senare har resulterat i en utställning som presenterar 14 formgivare och 14 tillverkare som hittat varandra i nya samarbeten. Den visas bland annat i Paris.

Fokus på nya material och spill 

SPOK byggdes upp med ideella krafter och med stöd av Region Skåne, Malmö stad, Länsstyrelsen Skåne, Tillväxtverket och Form/Design Center i Malmö. Det är helt kostnadsfritt att presentera sig som aktör på plattformen, och allt fler regioner och kommuner ansluter sig till SPOK:s lokalt projektledda hubbar och bidrar med finansiering i takt med att de upptäcker de möjligheter som skapas. Den som vill hitta en tillverkare går in på webbplatsen och söker på teknik, material eller region. Den som vill bli listad som tillverkare eller ansluta sig till en hubb behöver bara kontakta SPOK.

– Vi jobbar vidare mot att bli en rikstäckande organisation. Vi fokuserar fortsatt på hållbarhet och satsar nu lite extra inom material. Det handlar bland annat om att öppna för samarbeten som gör att vi bättre kan ta tillvara på lokala naturresurser. Vi är också intresserade av att lista nya innovativa material och av att hitta användningsområden för olika typer av spillmaterial från produktionen.

FAKTA

SPOK:s hubbar

  • Dalarna
  • Gotland
  • Halland
  • Blekinge
  • Skåne
  • Västerbotten
  • Västra Götaland
  • Jönköping (ny)
  • Kronoberg (ny)
  • Värmland (ny)
  • Jämtland/Härjedalen (ny)

Antalet listade tillverkare (juli 2024):

364 (siffran väntas nå över 400 när de senast tillkomna regionerna lanserats fullt ut)

Mer om programmet och anmäl dig till konferensen gestaltad livsmiljö (på arkdes.se)