Till innehåll på sidan
Minska byggnaders klimatpåverkan. Foto inifrån ett bostadsområde med många träd.

Foto: Ida Jonskog/Boverket

Minska byggnaders klimatpåverkan

Formas ställer sig bakom Boverkets förslag om gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration redan från 2025. Det är huvuddragen i det remissvar myndigheten lämnat till regeringen.

Myndigheten har granskat innehållet i Boverkets förslag om införande av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration. Regeringen vill särskilt ha synpunkter på förslaget utifrån perspektivet av små och medelstora byggherrar, byggföretag och byggmaterialtillverkare.

Ställningstagande och förslag

Myndigheten stödjer i huvudsak rapportens förslag. Den välkomnar också ambitionen att minska klimatpåverkan från byggnader över hela deras livscykel och stödjer att klimatdeklarationer blir införda redan 2025.
För att klimatdeklarationen ska fungera som effektivt incitament till investeringar och innovation i bygg- och fastighetssektorn kräver det långsiktighet och förutsägbarhet. Myndigheten föreslår därför följande i remissvaret:

  • Redan i dag bör man överväga om de föreslagna gränsvärdena, som blir införda i juni 2025, kan skärpas ytterligare. Om kraven inte blir skärpta riskerar det att bromsa omställningen till en klimatneutral bygg- och fastighetssektor. Omställningen får i annat fall inte tillräckliga incitament till investeringar och innovation. I rapporten framgår att gränsvärden kan vara efterfrågedrivande och flera branschaktörer ser potential till en snabb omställning.
  • Förslaget att gränsvärdena ska skärpas vart femte år efter 2030 bör även inkludera ett innovations- och investeringsdrivande perspektiv.

Länk

Mer information finns (på formas.se)